Případová studie: Jak vznikal projekt rekonstrukce kuchyně ZŠ v Lounech 

Zástupci města Louny připravili společně s dotačními specialisty GRANTEXU projekt komplexní rekonstrukce školní kuchyně základní školy. O dotační podporu žádají v rámci výzvy Energetické úspory ve veřejné infrastruktuře. Cílem je zajistit úsporu energií i financí, která byla vyčíslená až na 100 tis. Kč ročně. Dojde také k zefektivnění celkového provozu školní kuchyně, který bude také ekologičtější. Přečtěte si, jak příprava projektu probíhala.

Ilona Fidler

12. 6. 2024
Ba7EUN

SHRNUTÍ PROJEKTU

REKONSTRUKCE KUCHYNĚ ZŠ

Místo realizace:

Ústecký kraj, okres Louny

Způsobilé výdaje:

15,3 mil. Kč

Dotace:

7,7 mil. Kč

Míra podpory:

50%

PŘÍNOSY NAVRŽENÉHO PROJEKTU

Úspora více než 100 tis. Kč za rok díky novým zařízením a technologiím. 

Snížení emisí skleníkových plynů o téměř 70 %

Před realizací činily emise CO2 40,504 t/rok, po realizaci pak 12,312 t/rok. Celkově se tedy ušetří 28 t/rok, což pro představu odpovídá emisím, které vyprodukuje 13 automobilů (podle průměrných dat)

Snížila se spotřeba elektrické energie z neobnovitelných zdrojů

Po realizaci navržených opatření je kalkulována na 32,782 MWh/rok (z původních 47,098 MWh). Tato úspora (14,316 MWh/rok) odpovídá zhruba spotřebě 3 až 4 průměrných domácností za rok. 

 

  • Program: Operační program životní prostředí (OPŽP) – Výzva Energetické úspory ve veřejné infrastruktuře 
  • Zaměření: Zvýšení energetické účinnosti v gastro provozech, prádelnách a technologických zařízeních, např. v sektorech zdravotnictví, školství a sociálních službách. 

Úsporná proměna gastro zařízení

Připravený projekt se týká celkové rekonstrukce školní kuchyně a také výměny zastaralého technologického zařízení. Dojde kúspoře energií a financí, změny také umožní efektivnější přípravu pokrmů vmoderně vybaveném provozu, moderní a komfortní prostor pro strávníky z řad školáků, pedagogů i dalších zaměstnanců základní školy. V neposlední řadě realizace projektu přispěje k ochraně životního prostředí.  

Úsporná proměna gastro zařízení

Provoz školní jídelny byl klasickou velkokapacitní kuchyní se standardním členěním na jednotlivé technologické úseky pro přípravu pokrmů. Část vybavení byla nefunkční či velice zastaralá, technologie byly značně neúsporné s velmi vysokou spotřebou elektrické energie.  

Kroky po realizaci projektu

Before After
Before After
Before After
Before After
Before After
Before After
Before After

Po instalaci a uvedení provozu dojde k proškolení personálu kuchyně tak, aby instalované technologie používali správně, v souladu s předpisy a dosáhlo se předpokládané úspory energie.

 

Teď si jenom přejme, aby strávníkům v nové školní jídelně chutnalo, ať už bude servírován řízek s bramborovou kaší nebo buchtičky s krémem.  

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Ilona Fidler

Ilona je součástí projektového týmu a věnuje se především přípravě dotačních žádostí v IROP, OPŽP, RES, ale i jiných národních programech.

Zkušenosti Ilony jsou bohaté. Dotační problematika si ji však plně získala u předchozí pracovní zkušenosti v poradenské agentuře jižních Čech, kde zpracovávala klientům dotační žádosti a provázela je také i následnou realizací dotačních projektů v souladu s veškerými podmínkami čerpání dotační podpory.

MÁM ZÁJEM O DOTACE

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru