Případová studie: Jak vznikal projekt rekonstrukce kuchyně ZŠ v Lounech
SHRNUTÍ PROJEKTU
REKONSTRUKCE KUCHYNĚ ZŠ
Místo realizace:
Ústecký kraj, okres Louny
Způsobilé výdaje:
15,3 mil. Kč
Dotace:
7,7 mil. Kč
Míra podpory:
50%
PŘÍNOSY NAVRŽENÉHO PROJEKTU
Úspora více než 100 tis. Kč za rok díky novým zařízením a technologiím.
Snížení emisí skleníkových plynů o téměř 70 %
Před realizací činily emise CO2 40,504 t/rok, po realizaci pak 12,312 t/rok. Celkově se tedy ušetří 28 t/rok, což pro představu odpovídá emisím, které vyprodukuje 13 automobilů (podle průměrných dat).
Snížila se spotřeba elektrické energie z neobnovitelných zdrojů
Po realizaci navržených opatření je kalkulována na 32,782 MWh/rok (z původních 47,098 MWh). Tato úspora (14,316 MWh/rok) odpovídá zhruba spotřebě 3 až 4 průměrných domácností za rok.
- Program: Operační program životní prostředí (OPŽP) – Výzva Energetické úspory ve veřejné infrastruktuře
- Zaměření: Zvýšení energetické účinnosti v gastro provozech, prádelnách a technologických zařízeních, např. v sektorech zdravotnictví, školství a sociálních službách.
Úsporná proměna gastro zařízení
Připravený projekt se týká celkové rekonstrukce školní kuchyně a také výměny zastaralého technologického zařízení. Dojde k úspoře energií a financí, změny také umožní efektivnější přípravu pokrmů v moderně vybaveném provozu, moderní a komfortní prostor pro strávníky z řad školáků, pedagogů i dalších zaměstnanců základní školy. V neposlední řadě realizace projektu přispěje k ochraně životního prostředí.
Úsporná proměna gastro zařízení
Provoz školní jídelny byl klasickou velkokapacitní kuchyní se standardním členěním na jednotlivé technologické úseky pro přípravu pokrmů. Část vybavení byla už nefunkční či velice zastaralá, technologie byly značně neúsporné s velmi vysokou spotřebou elektrické energie.
- Nejprve byl připravený detailní soupis stávajícího technologického zařízení. Současně s ním se vypočítala současná spotřeba energie v závislosti na počtu připravovaných pokrmů, provozních hodin, skladby připravovaných jídel, instalovaných příkonů a způsobu využití jednotlivých zařízení. Ve stávajícím stavu byla spotřeba energie vyčíslená na 47,098 MWh za rok.
- Ve spolupráci s energetickým specialistou byly definované tzv. technologické uzle (spotřebiče pro vaření, mytí, chlazení a výdej jídel v kuchyni), na kterých budou realizovány úspory energie. Jednalo se o pořízení zařízení v nejvyšší možné dostupné kvalitě, např. na mytí provozního nádobí (mycí stroj vč. rekuperace vč. příslušenství), mytí stolního nádobí (příjmový stůl, nakládací stůl, rolová dráha, oplachová sprcha, myčka, změkčovač vody, zásobník na talíře, úklidová sprcha), mrazicí box, chladicí boxy a skříně, směšovací baterie, šlehací a hnětací stroje, elektrický kotel, indukční sporák, tlakové pánve s příslušenstvím,elektrický konvektomat, šokový zchlazovač, elektrický kotel s míchadlem, kráječe, vodní lázně, výrobníky teplých i studených nápojů.
- V souladu s požadavky klienta byla navržená nová technologie pro gastro provoz, včetně rekonstrukce chladících a mrazících boxů. Důraz byl kromě snížení energetické náročnosti kladený také na soulad s provozními, hygienickými a bezpečnostními předpisy a zavedení energetického managementu v souladu s normou ČSN EN ISO 50001:2012.
Kroky po realizaci projektu
Po instalaci a uvedení provozu dojde k proškolení personálu kuchyně tak, aby instalované technologie používali správně, v souladu s předpisy a dosáhlo se předpokládané úspory energie.
Teď si jenom přejme, aby strávníkům v nové školní jídelně chutnalo, ať už bude servírován řízek s bramborovou kaší nebo buchtičky s krémem.
Ilona Fidler
Ilona je součástí projektového týmu a věnuje se především přípravě dotačních žádostí v IROP, OPŽP, RES, ale i jiných národních programech.
Zkušenosti Ilony jsou bohaté. Dotační problematika si ji však plně získala u předchozí pracovní zkušenosti v poradenské agentuře jižních Čech, kde zpracovávala klientům dotační žádosti a provázela je také i následnou realizací dotačních projektů v souladu s veškerými podmínkami čerpání dotační podpory.
Související články
MÁM ZÁJEM O DOTACE
Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět.