Metodická informace ke zdaňování benefitů

Zorientujte se ve změnách v oblasti zdaňování zaměstnaneckých benefitů díky nové metodické informaci zveřejněné Generálním finančním ředitelstvím (dále jen „GFŘ“). Dokument je velmi rozsáhlý a je rozdělen celkem na tři části.

Adéla Burešová

8. 1. 2024
Fotky web - 2024-01-08T141848.966 (1)

Původní vládní návrh konsolidačního balíčku byl během legislativního procesu několikrát v oblasti zaměstnaneckých benefitů modifikován, a protože dochází poměrně k významným změnám v této oblasti, GFŘ vydalo dne 22. prosince 2023 na svých webových stránkách očekávanou metodickou informaci ke zdaňování benefitů od 1. ledna 2024¹, jejímž účelem je posílení právní jistoty poplatníků.

Dokument je velmi rozsáhlý a obsahuje široké spektrum oblastí. Metodika je rozdělena celkem na tři části:

 

První část – je věnována benefitům a jiným podobným plněním poskytovaných zaměstnavateli zaměstnancům z pohledu zaměstnance, tedy z pohledu daně z příjmů fyzických osob, přičemž se v jednotlivých kapitolách blíže zaměřuje s uvedením praktických příkladů na:

 

  • plnění poskytovaná zaměstnancům v podobě jídla či nápojů;
  • sportovní vybavení k dispozici na pracovišti a podobná plnění;
  • ostatní zaměstnanecké benefity (např. sportovní, kulturní akce, či akce pořádané zaměstnavatelem);
  • ocenění nepeněžního příjmu zaměstnance a
  • okamžik vzniku nepeněžního příjmu v souvislosti s tzv. benefitními kartami.

Druhá část – je věnována daňové uznatelnosti nákladů vynaložených na zaměstnanecké benefity z pohledu zaměstnavatele, tedy z pohledu daně z příjmů právnických osob.

 

Třetí část – obsahuje přehlednou tabulku s uvedením daňových režimů jednotlivých benefitů (do roku 2023 a od roku 2024) z pohledu zaměstnance a současně z pohledu zaměstnavatele.

GFŘ jako jeden z klíčových bodů charakterizuje benefit jako výhodu, která zaměstnanci přináší osobní prospěch nad rámec odměny za práci s přesahem do osobní sféry. Metodika bude v budoucnu průběžně doplňována a aktualizována na základě dílčích problémů, které se mohou s implementováním v praxi nadále vyskytnout.  

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Adéla Burešová

Adéla se po několika výhrách v matematických olympiádách rozhodla, že čísla jsou její parketa a bude se jim věnovat i v dospělosti jako daňový poradce. Vystudovala Českou zemědělskou univerzitu v oboru ekonomie a úspěšně absolvovala zkoušky daňového poradce. Při své práci čerpá nejen ze svého vzdělání, ale také z předchozího zaměstnání, kde se téměř 7 let věnovala daňovému poradenství. Ve skupině GRANTEX se specializuje na daň z příjmů a je nadšencem do kryptoměn.

MÁM ZÁJEM O DAŇOVÉ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru